Go Back
joulusämpylät

Joulusämpylät

Joulusämpylät maistuvat vaikka aattoaamun aamupalalla. Kun taikina kohoaa yön jääkaapissa, voi jouluna ottaa ihanan rennosti. 
Valmistelut 5 minutes
Kypsennys 30 minutes
Taikinan kohotus 12 hours
Aika yhteensä 12 hours 35 minutes
Kategoria Aamu- ja välipalat, Suolaiset leivonnaiset

Raaka-aineet
  

  • 1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • 7 1/2 dl vettä kylmää
  • 1 pss (11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 1/2 dl ruisjauhoja
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 8-10 dl vehnäjauhoja

Valmistusohjeet
 

  • Yhdistä vesi, hiiva ja suola suuressa kulhossa.
  • Lisää ensin ruisjauhot ja grahamjauhot sekä pähkinät ja karpalot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes koostumus on sakean puuromainen. Älä vaivaa, huolellinen sekoitus esimerkiksi suurella lusikalla riittää.
  • Vuoraa kulho muovikelmulla ja nosta jääkaappiin kohoamaan yön yli tai 12 tuntia.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista noin 30 minuuttia, kunnes pinta on paahteinen. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren ja pehmeän sisuksen.