Linssikeitto intialaiseen tapaan
Intialaisen linssikeiton, dahlin, jekku on siinä, ettei keitto sisällä muuta kuin linssejä, vettä sekä mausteita. Linssit porisevat kattilassa tunnin verran niin, että koostumus on samettinen ja täyteläinen ilman pisaraakaan kermaa.
Valmistelut 5 minutes mins
Kypsennys 1 hour hr
Aika yhteensä 1 hour hr 5 minutes mins
Linssikeitto:
- 2 1/2 dl halkaistuja mung-papuja tai punaisia linssejä
- n. 1 1/2 l vettä
Maustetahna tadka:
- 1 keskikokoinen sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 1-2 tl sambal oelek -chilitahnaa
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl tl kurkumaa
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1 tl sinapinsiemeniä
- öljyä paistamiseen
- 1/2 limetin mehu
- 1 tl suolaa
Tarjoiluun:
- kaurapohjaista creme fraichea tai gurttia
- paahdettuja cashewpähkinöitä
- tuoretta korianteria
Huuhtele linssit tai mungpavut.
Kuumenna reilu litra vettä kiehuvaksi ja lisää linssit tai mungpavut. Keitä hiljalleen välillä sekoitellen noin tunnin ajan. Lisää vettä tarpeen mukaan saavuttaaksesi mieleisesi koostumuksen.
Valmista maustetahna keiton kiehuessa. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit läpikuultavaksi. Lisää pannulle valkosipulinkynnet ja inkivääri sekä loput mausteet limetin mehua ja suolaa lukuun ottamatta. Paista vielä hetki. Siirrä maustetahnan ainekset korkeareunaiseen kulhoon. Lisää limetinmehu ja surauta sekaisin.
Sekoita maustetahna linssikeiton joukkoon ja anna kiehua hiljalleen vielä noin 10 minuuttia. Mausta keitto maun mukaan suolalla.
Tarjoa keitto kasvipohjaisen jogurtin tai creme fraichen sekä paahdettujen cashewpähkinöiden kera.