Go Back

Paraisten piparkakut

Paraisten piparkakut on klassikko-ohje, jolla paistat joulun parhaat piparit. Taikina sopii niin perinteisten piparkakkujen kuin piparitalonkin rakennusaineeksi.
Valmistelut 20 minutes
Kypsennys 6 minutes
Taikinan tekeytyminen 1 day
Aika yhteensä 1 day 26 minutes
Kategoria Makeat leivonnaiset

Raaka-aineet
  

  • 150 g (1 dl) tummaa siirappia
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua nelikkaa
  • 1/2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
  • 250 g voita
  • 200 g sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl ruokasoodaa
  • n. 1/2 kg vehnäjauhoja

Valmistusohjeet
 

  • Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja jäähdytä.
  • Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Sekoita voi-sokerivaahtoon ensin siirappi-mausteseos, sitten kananmunavaahto. Ota osa jauhoista erilleen ja sekoita siihen sooda. Sekoita jauhot taikinaan pienissä erissä ja lisää jauho-soodaseos vasta loppuvaiheessa. Lisää jauhoja sen verran, että taikina on kiinteää, muttei kivikovaa, 450-500 g on useimmiten paras jauhomäärä.
  • Muotoile taikina kulhoon renkaan muotoiseksi niin, että keskelle jää reikä. Siten jääkaapissa jähmettyneestä taikinasta on helpompi irrotella osia kaulittavaksi. Peitä kulho ja anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli.
  • Jaa taikina seuraavana päivänä neljään osaan, kauli ja leivo pipareiksi.
  • Paista paraisten piparkakut 200 asteisen (180 astetta kiertoilmassa) uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.