Paraisten piparkakut
Paraisten piparkakut on klassikko-ohje, jolla paistat joulun parhaat piparit. Taikina sopii niin perinteisten piparkakkujen kuin piparitalonkin rakennusaineeksi.
Valmistelut 20 minutes mins
Kypsennys 6 minutes mins
Taikinan tekeytyminen 1 day d
Aika yhteensä 1 day d 26 minutes mins
Kategoria Makeat leivonnaiset
- 150 g (1 dl) tummaa siirappia
- 1 tl kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua nelikkaa
- 1/2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
- 250 g voita
- 200 g sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 tl suolaa
- 2 tl ruokasoodaa
- n. 1/2 kg vehnäjauhoja
Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja jäähdytä.
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita voi-sokerivaahtoon ensin siirappi-mausteseos, sitten kananmunavaahto. Ota osa jauhoista erilleen ja sekoita siihen sooda. Sekoita jauhot taikinaan pienissä erissä ja lisää jauho-soodaseos vasta loppuvaiheessa. Lisää jauhoja sen verran, että taikina on kiinteää, muttei kivikovaa, 450-500 g on useimmiten paras jauhomäärä.
Muotoile taikina kulhoon renkaan muotoiseksi niin, että keskelle jää reikä. Siten jääkaapissa jähmettyneestä taikinasta on helpompi irrotella osia kaulittavaksi. Peitä kulho ja anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Jaa taikina seuraavana päivänä neljään osaan, kauli ja leivo pipareiksi.
Paista paraisten piparkakut 200 asteisen (180 astetta kiertoilmassa) uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.