Etusivu » Muhammara-hummus: hurmaava tahnasuosikki, joka taipuu vähällä vaivalla niin lisukkeeksi kuin kokonaiseksi ateriaksikin

Muhammara-hummus: hurmaava tahnasuosikki, joka taipuu vähällä vaivalla niin lisukkeeksi kuin kokonaiseksi ateriaksikin

muhammara-hummus eli paprikahummusMuhammara-hummus yhdistää kaksi kovaa: Lähi-idän suosikkitahna eli paprikainen muhammara ja kikherneistä surautettu hummus.

Tunnustaudun tahnaihmiseksi. Oikeastaan kaikki tahnan tapaisetkin ja kastikkeita etäisesti muistuttavat kelpaavat lautaselleni. Tahnat tuovat tylsäänkin arkiateriaan hetkessä uutta hohtoa, ja niiden valmistus vie nopeimmillaan vain muutaman vaivaisen minuutin. Ja makuvaihtoehdot, ne ovat loputtomat! Erityisesti sydäntäni lähellä on kikherneistä valmistettu hummus ja sen mielikuvituksekkaat muunnokset.

Muhammara on paahdetuista paprikoista ja saksanpähkinöistä pyöräytetty tahna, joka on alkujaan kotoisin Lähi-idän seudulta. Kikherneistä valmistettu hummus lienee tuttu lähes jokaiselle. Molempia olen tehnyt useasti, mutta vasta nyt keksin yhdistää nämä kaksi ihanuutta. Ja voi mitä herkkua siitä syntyikään!

Muhammaran voi tehdä uunipaahdetuista paprikoista, mutta oikaisijan ja kiireisen kokin versio valmistuu paahdetuista säilykepaprikoista. Niitä löytyy kauppojen säilykeosastolta aurinkokuivattujen tomaattien ja oliivien välittömästä läheisyydestä.

Aloitin muhammara-hummuksen valmistusen suikaloimalla paprikat ja rouhimalla kourallisen saksanpähkinöitä. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa raaka-aineiden sekoittumista tasaisemmaksi. Itseäni sattumat eivät tahnoissa miellytä, vaan nautin kastikkeet mieluiten samettisen pehmeinä.

Sitten mittasin ainekset monitoimikoneeseen ja surauttelin kaiken sekaisin. Öljyä lorautin sen verran, että koostumus oli mieleiseni ja harissaa lisäilin pienissä erissä välissä maistellen. Maussa olisi toki voinut olla enemmänkin potkua, mutta tällä kertaa en halunnut chilin peittävän muita makuja alleen. Lisää siis harissaa, jos vahvempi takapotku on mieleesi.

Muhammara-hummus oli menestys. Sitä nautiskeltiin meillä niin leivän levitteenä, kasvisten dippinä kuin kasvispyöryköiden kastikkeenakin.

Viime aikoina tahnoja on muuten näkynyt niin ravintoloissa kuin instagramissakin levitettävän pienten kulhojen sijaan laakeille lautasille. Pinta on koristeltu paahdetuilla siemenillä, pähkinöillä ja erilaisilla mausteilla. Muhammara-hummuksen voisikin tarjoilla juuri tähän tapaan. Kun tahnan ensin levittäisi ronskisti laakealle tarjoiluvadille ja kasaisi päälle sitten mieluisia härpäkkeitä esimerkiksi kasvispyöryköistä paahdettuihin juureksiin ja pähkinöistä tuoreisiin yrtteihin, olisi koossa jo kokonainen ateria.

Veikkaisin ruokaisan tahnavadin olevan menestys niin illanistujaisissa kuin päivällispöydässäkin.

Muhammara-hummus – ohje

200 g paahdettuja paprikoita säilykkeenä

1 tlk (280 g) kikherneitä

50 g saksanpähkinöitä

1 rkl harissaa

1 rkl tomaattipyreetä

suolaa

oliiviöljyä

  1. Huuhtele ja valuta kikherneet. Suikaloi paprikat.
  2. Mittaa kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja suratuta tahnaksi. Lisää oliiviöljyä, kunnes koostumus on mieleisesi. Tarkista maku.

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *