Mausteinen nyhtökaura ja pehmeä bataatti-tahinimuusi – ihanat yhdessä ja erikseen
Ripauta nyhtökauran mausteeksi kanelia sekä inkivääriä ja sujauta bataattimuusiin lusikallinen tahinia – et tule pettymään!

”Tuoksuu piparkakulle” oli miehen spontaani kommentti hänen lappaessaan ruokaa lautaselle. Ihan osuvasti sanottu, sillä siirappia ja jouluisia mausteita tämä makean tahmea nyhtökaura toden totta sisältääkin.
Mausteinen ja siirappimainen nyhtökaura sopii joulua edeltäville päiville kuin nakutettu. Se on nopea ja lämpimän mausteinen ruoka, joka taipuu pöytään muutamassa minuutissa. Siirapista, soijakastikkeesta ja öljystä sekoitettu maustekastike tekee koostumuksesta makean tahmean, mausta kiehtovan koukuttavan. Ohjeen bongasin Kodin kuvalehden sivuilta ja se on alkujaan Riikka Kailan käsialaa.
Alkuperäisessä ohjeessa nyhtökauran lisukkeena tarjottiin seesamipaahdettuja porkkanoita, minä pyöräytin kaveriksi tahinilla ja sitruunalla maustettua bataattimuusia. Pehmeä bataattimuusi ja mausteinen nyhtökaura olivat yhdessä kerrassaan koukuttavia, mutta yhtä hyvin muusia voisi tarjota myös muiden ruokien, kuten vegepihvien ja -pyöryköiden lisukkeena tai joulupöydässä vaikka seitankunkun kanssa.
Annoksen päälle murustelin saksanpähkinöitä ja silppusin pari oksaa tuoretta korianteria, jota keittiön ikkunalaudalla nököttää lähes poikkeuksetta.


Mausteinen nyhtökaura
Raaka-aineet
- 1 pkt (250 g) nyhtökauraa (nude)
- 3 rkl rypsiöljyä
- 3 rkl tummaa siirappia
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 tl kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1/2 tl jauhettua neilikkaa
- 1/2 tl suolaa
Bataatti-tahinimuusi – ohje
- 500 g bataattia kuorittuna ja kuutioituna
- 1 dl kaurakermaa
- 1 tl suolaa
- 1-2 rkl tahinia
- 1 rkl sitruunamehua
Lisäksi
- tuoretta korianteria
- saksanpähkinöitä
Valmistusohjeet
Mausteinen nyhtökaura
- Sekoita öljy, siirappi, soijakastike ja mausteet keskenään.
- Kuumenna pannu ja lisää nyhtökaura sekä maustekastike. Paista muutama minuutti niin, että nyhtökaura kuumenee ja marinadi imeytyy joukkoon. Tarjoile nyhtökaura esimerkiksi bataatti-tahinimuusin kera.
Bataatti-tahinimuusi
- Höyrytä tai keitä bataattikuutioit pehmeiksi.
- Mittaa kaurakerma, suola tahini ja sitrunamehu kattilaan. Survo perunasurvimella muusiksi. Tarkista maku ja tarjoile esimerkiksi mausteisen nyhtökauran kanssa.