Ramenkeitto
Ramenkeitto on trendikäs, japanilaisen katukeittiön nuudelikeitto, josta on olemassa lukuisia eri versioita. Tässä yksi versio, joka onnistuu vaivatta myös kotikeittiössä.

Ramenkeitto koreilee erityisesti uhkean umamisella liemellä ja herkullisilla nuudeleilla. Perinteisesti ramenkeiton lientä haudutetaan parikin vuorokautta, mutta maukas pikaversio liemestä maustetaan kotikeittiössä misotahnalla sekä soija- ja kalakastikkeella. Valitsee tummaa misoa, jos kaipaat liemeen enemmän syvyyttä. Vaalea miso puolestaan on maultaan miedompaa.
Ramenkeitto pitää nimensä mukaan sisällään herkullisia ramen-nuudeleita, muut lisukkeet voi valita maun mukaan. Tässä keittokulhossa on kuorimaveitsellä ohueksi suikaloitua porkkanaa, broccoliinia, ituja, limettiä ja tuoretta korianteria sekä valmiita nyhtökaurapyöryköitä tuomassa ruokaisuutta. Esimerkiksi edamamepavut, paksoi, kananmuna ja tofu sopivat nekin mainiosti joukkoon.

Ramenkeitton juju on, että höyryävän kuuma liemi kypsentää päälle lisättävät höysteet. Siksi ne voi myös asettaa pöytään tarjolle erikseen niin, että jokainen ruokailija voi koota juuri mieleisensä annoksen. Toki napakampia kasviksia voi halutessaan hieman kypsentää ryöppäämällä ne nopeasti kiehuvassa vedessä.
Jos kaipaat enemmän kaukomaiden tunnelmaa, nouki sattumat puikoilla ja hörpi liemi suoraan kulhosta. Jos rakastat maukkaita nuudelikeittoja, kurkkaa blogin arkistosta myös monet kehut kerännyt kookoksinen nuudelikeitto.
Psssst! Huomaathan, ettei tämä ramenkeitto sovellu vegaaniseen ruokavalioon, sillä maustamiseen on käytetty kalakastiketta. Korvaa se tarvittaessa vegaanisella kalakastikkeella, jota löydät ainakin Vegekaupan valikoimasta.

Ramen-keitto
Raaka-aineet
Ramenkeiton liemi:
- 1 l vettä
- 3 rkl tummaa misotahnaa
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 – 2 rkl kalakastiketta tarvittaessa vegaanista
- 1 – 2 rkl tummaa siirappia
Lisäksi:
- n. 150 g ramen-nuudeleita
Täytteeksi ramenkeittoon valinnan mukaan esimerkiksi:
- broccoliinia
- paksoita
- porkkanaa ohueksi suikaloituna
- valmiita kasvispyöryköitä esim. nyhtökaura
- kovaksi keitettyjä kananmunia ruokailijoiden määrästä riippuen
- rapeaksi paistettua tofua soijakastikkeella maustettuna
- edamamepapuja
Ramenkeiton tarjoiluun:
- ituja
- tuoretta korianteria
- limettilohkoja
Valmistusohjeet
- Kuumenna vesi kattilassa. Lisää misotahna, siirappi sekä soija- ja kalakastike. Anna liemen kiehua hiljalleen sen aikaa, kun valmistelet lisukkeet.
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta siivilässä ja jätä odottamaan.
- Valmista täytteet. Keitä kananmunat (jos käytät). Paista tofukuutiot runsaassa öljyssä ja mausta reilulla tilkalla soijakastiketta. Suikaloi porkkanat ohuiksi nauhoiksi esimerkiksi kuorimaveitsen avulla. Paloittele broccoliini tai suikaloi paksoi. Jos haluat broccoliinista tai paksoista hieman pehmeämpää, voit ryöpätä ne nopeasti. Keitä edamamepapuja pari minuuttia.
- Tarkista liemen maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
- Kokoa ramenkeitto lisäämällä nuudelit ison keittokulhon pohjalle. Kauho päälle reilusti kuumaa lientä. Lisää lopuksi muut lisukkeet. Purista päälle limetin mehua. Nauti kuumana.

Hei – en löydä reseptistä veden määrää. Olisiko litran verran?
Oho, veden määrä on varmaankin tippunut sivuston uudistuksen aikana. Litran verran vettä on juurikin hyvä määrä 🙂