Etusivu » Raparperipiirakka – vegaaninen murupiirakka on alkukesän hitti!

Raparperipiirakka – vegaaninen murupiirakka on alkukesän hitti!

Raparperipiirakka on kevään ajankohtaisin leivonnainen, joka onnistuu myös vegaanisena. Kesän paras vegaaninen raparperipiirakka on helppotekoinen, maukas ja mehevä, raikkaan kirpsakka sekä rapealla muruseoskella viimeistelty.

vegaaninen raparperipiirakka

Vegaaninen raparperipiirakka on ensimmäinen ajatus, kun punavihreät raparperinvarret ilmestyvät keväällä puutarhojen perukoille ja kauppojen hevi-osastoille. Raparperirakkaus roihahtaa joka ikinen kevät – se on varmaa!

Vegaaninen raparperipiirakka on alkukesän suosikki!

Oman raparperipiirakkani leivon ilman eläinperäisiä raaka-aineita – siis täysin vegaanisena. Helppo taikina valmistuu ilman vatkainta, vispainta tai vaikeita leivontakikkoja vain sekoittamalla ainekset puuhaarukalla yhteen. Tämä leivonnainen on siis vallan mainio valmistettava myös mökkiolosuhteissa.

Täytteessä on ronskisti raparperia ja päällä ihana rapea muruseos. Maun viimeistelee ropsaus kardemummaa, josta tulee ihanan kotoisa makuvivahde ja raparperille mainio makupari.

raparperipiirakka

Vegaaninen raparperipiirakka vai sittenkin kenties kakku?

Tämän raparperipiirakan leivoin halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjavuokaan. Irtopohjavuoka on piirakkavuoista suosikkini, sillä leivonnaisen saa siitä erityisen kauniisti tarjolle kahvipöytään. Vuoasta irrotetusta piirakasta saa myös helposti leikattua siistejä palasia. Täydellistä!

Pohjataikinasta valmistui muhkea, upottavan pehmoinen peti kirpsakoille raparperinpaloille ja leivonnainen kohosi korkeuksiin kuin komeinkin raparperikakku. Tämä piirakka on kuitenkin kaikkea muuta kuin kuiva tai tylsä.

Piirakkapohja on hurmaavan mehevä ja kostea ja murukerros tuo piirakkaan herkullista rapsakkuutta. Pohjaan ei tule voita tai kananmunia, mutta sitä ei huomaa koostumuksesta millään tavalla. Vegaaninen raparperipiirakka pysyy leikatessa hyvin koossa ja kohoaa uunissa näyttäväksi tarjottavaksi.

Vaihtelua sesongin mukaan

Pohja on jo itsessään niin mehevä ja maukas, että sitä söisi vaikka sellaisenaan vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Kirpsakat raparperit antavat leivonnaiselle luonnetta, mutta myöhemmin kesällä raparperit voi ja kannattaa korvata muilla sesongin herkuilla. Kokeile loppukesästä täytteenä vaikka omenoita! Tai keskikesällä esimerkiksi tuoreita marjoja tai persikoita, kuten Savusuolaa-blogin Janica on tehnyt.

Vegaaninen raparperipiirakka ei siis ole vain alkukesän juttu, vaan ohje kannattaa napata talteen myös muita ihania sesonkeja varten. Alla ohje, jolla onnistut takuuvarmasti.

Pssst! Piirakkaa kannattaa leipoa ympäri vuoden ja sesongista riippumatta. Muista myös nämä blogin piirakkareseptit:

vegaaninen raparperipiirakka

Vegaaninen raparperipiirakka

Vegaaninen raparperipiirakka on kevään ajankohtaisin leivonnainen, joka onnistuu myös vegaanisena. Kesän paras vegaaninen raparperipiirakka on helppotekoinen, maukas ja mehevä, raikkaan kirpsakka sekä rapealla muruseoskella viimeistelty.
Valmistelut 30 minutes
Kypsennys 30 minutes
Aika yhteensä 1 hour
Kategoria Makeat leivonnaiset
Annokset 10

Raaka-aineet
  

Raparperipiirakan pohja

  • 3 dl kaurajuomaa
  • 1 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa

Täyte

  • n. 300 g raparperinvarsia pilkottuna

Muruseos

  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 50 g vegaanista margariinia esim. Sininen Keiju

Valmistusohjeet
 

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Vuoraa irtopohjainen kakkuvuoka (noin 24 cm tai suurempi) tai suurehko uunivuoka (noin 25 cm x 30 cm) leivinpaperilla.
  • Valmista muruseos.. Nypi margariini, fariinisokeri, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Siirrä syrjään odottamaan.
  • Sekoita keskenään kaurajuoma, öljy ja sokerit. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet muutamassa erässä öljy-kaurajuomaseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä enempää kuin on tarpeen. Kaada taikina vuokaan.
  • Pilko raparperin varret paloiksi ja aseta ne vuokaan taikinan päälle.
  • Murustele raparperien päälle muruseos. Nosta vuoka uuniin ja paista raparperipiirakkaa noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä esim, tikun avulla. Piirakka on valmis, kun tikkuun ei enää tartu taikinaa.
  • Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin leikkaat siitä paloja. Tarjoa vegaaninen raparperipiirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Lue myös nämä:

6 Comments

  1. Tein tätä alkukesästä, ja oli muuten aivan ihanaa!
    Nyt pohdinkin, toimisiko piirakka muffinsimuodossa vieraille tarjottavaksi 🙂 Osaatko sanoa, mitä kannattaisi ottaa huomioon esim paistoajassa/lämpötilassa?

    1. Epäilen, ettei taikina sellaisenaan taivu muffinssin muotoon 🙁 Ainakin tekisin koe-erän ennen vieraille tarjoamista. Paistoaika on lyhyenpi, sillä pienet leivonnaiset kypsyvät suurta piirakkaa nopeammin. Ehdotan kuitenkin, että tarjoat herkun piirakan muodossa. Voit halutessasi paistaa piirakan suorakaiteen muotoisessa piirakkavuoassa ja leikata jäähtyneenä kauniiksi annospaloiksi.

  2. Kuulostaa ihanalle tämä piirakka. Haluaisin tehdä uunipellillisen, tuplaanko ainekset?

    1. En ole kokeillut, mutta uskoisin kyllä, että tuplaamalla saat uuninpellille sopivan kokoisen taikinan 🙂 Lisää tarvittaessa myös paistoaikaa, jotta leivonnainen ennättää kypsyä keskeltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!