Etusivu » Vegaaninen mamman marjapiirakka ja vinkit piirakan leipojalle
|

Vegaaninen mamman marjapiirakka ja vinkit piirakan leipojalle

Vegaaninen marjapiirakka on yhtä herkullinen ja helppotekoinen kuin perinteinenkin. Poimi tästä vegaanisen mamman marjapiirakan ohje ja parhaat vinkit onnistumiseen.

vegaaninen marjapiirakka

1. Vegaaninen marjapiirakka ei kaipaa eläinperäisiä raaka-aineita

Vegaaninen marjapiirakka on superhelppo leivottava. Piirakkapohja ei kaipaa voita ja kananmunia onnistuakseen tai maistuakseen mainiolta. Leivontarasvana voi käyttää vegaanista margariinia. Omat suosikkini löytyvät Keijulta, sillä ne ovat jo valmiiksi leivontapehmeitä. Listan vegaanisista margariineista löydät esimerkiksi vegaanituotteet.net -sivuilta.

Kananmunatkaan eivät ole taikinassa tarpeellisia. Tilkka nestettä, kuten kaurajuomaa notkistaa sopivasti taikinaa. Lisää neste taikinaan viimeiseksi ja vältä turhaa vatkaamista.

2. Mausteilla ja jauhoilla saat uutta makua pohjataikinaan

Marjapiirakan pohjataikina valmistuu perinteisesti vehnäjauhoista. Lisäjujua taikinaan saat, kun korvaat osan tavallisista vehnäjauhoista esimerkiksi täysjyvävehnäjauhoilla eli grahamjauhoilla. Jos lisäät taikinaan mantelijauhoja, saat supermehevän lopputuloksen.

Mausteeksi voi ripauttaa vaikkapa kanelia tai vaniljaa. Kardemumma puolestaan sopii erinomaisesti mustikkapiirakkaan.

3. Esipaista pohja

Painele taikina tasaisesti voidellun piirakkavuoan pohjalle. Pistele pintaan haarukalla reikiä ja nosta jääkaappiin viilentymään ja jähmettymään. Siten reunat pysyvät ylhäällä ilman tukea ja muita kikkakolmosia. Nosta vuoka jääkaapista suoraan esilämmitettyyn uuniin ja paista pohjaa noin 10 minuuttia.

4. Vegaaninen marjapiirakka hyytyy soijajogurtilla

Mamman marjapiirakka on monen lemppari, jossa makoisat marjat kohtaavat pehmeän rahkatäytteen. Vegaanisen mamman marjapiirakan teet korvaamalla rahkan ja kananmunat soijajogurtilla, jolla on paistettaessa samanlaiset hyytymisominaisuudet kuin edellä mainituilla raaka-aineilla. Älä korvaa soijajogurttia muilla jogurteilla, kuten kaurasta valmistetuilla. Ne eivät käyttäydy samaan tapaan.

5. Vegaaninen marjapiirakka onnistuu tuoreista tai pakastemarjoista

Vegaaninen marjapiirakka onnistuu melkein mistä tahansa marjoista. Voit yhdistellä marjoja sesongin tai mielesi mukaan. Esimerkiksi mustikan makupariksi sopii hyvin vadelma. Myös kirpsakat punaherukat kesyyntyvät mukavasti, kun joukkoon sekoittaa hieman makeampia marjoja, kuten vadelmaa.

Jos teet marjapiirakan pakastemarjoista, ripauta joukkoon noin ruokalusikallinen perunajauhoja, jotka imevät marjoista irtoavaa nestettä. Tuoreet marjat eivät perunajauhoja kaipaa.

vegaaninen mamman marjapiirakka

6. Piirakan paistoaikaan vaikuttaa moni tekijä

Suurin kompastuskivi piirakan leipomisessa lienee sen paistaminen. Muista, että ohjeessa annettu paistoaika on vain ohjeellinen. Paistoaikaan vaikuttaa moni tekijä, kuten se millaista vuokaa käytät. Metalli johtaa lämpöä hyvin, joten metallivuoassa paistettu piirakka kypsyy nopeammin kuin keraamisessa.

Jos leivität taikinan ohjeessa mainittua isompaan vuokaan, on pohja luonnollisesti ohuempi ja siten myös paistoaika lyhyempi. Myös uunin teho vaikuttaa piirakan kypsymisvahutiin. Toiset uunit ovat tehokkaampia kuin toiset eikä säädettyyn lämpötilaan pidä sokeasti luottaa. Kaikki uunit paistavat hieman epätasaisesti ja toispuoleisesti, joten parhaaseen paistotulokseen pääset, kun opettelet tuntemaan uunisi ja sen ominaisuudet.

Tärkeintä on tarkkailla leivonnaistasi paiston loppuvaiheessa ja uskalta ottaa se uunista ulos ennen aikojaan tai paistaa ohjeistettua kauemmin. Vegaanisen marjapiirakan soijatäyte on lämpimänä vielä pehmeä ja juokseva, joten parhaiten kypsän piirakan erotat reunoista. Piirakka on valmis uunista nostettavaksi, kun reunat irtoavat hieman vuoan reunoista.

7. Malta vielä hetki

Vaikka uunituore leivonnainen houkuttaisi, malta antaa piirakan jäähtyä, mielellään yön yli. Täyte hyytyy jäähtyessään ja parhaimmillaan se on vetäydyttyään yön jääkaapissa.

Jos etsit lisää vegaanisia piirakkaohjeita, kurkkaa blogin arkistosta myös nämä reseptit:

Vegaaninen mamman marjapiirakka

Marjapiirakka onnistuu mainiosti myös vegaanisena. Tuunaa pohjaa ja vaihtele marjoja maun mukaan.
Prep Time20 minutes
Active Time30 minutes
Total Time50 minutes
Course: Makeat leivonnaiset
Yield: 8

Materials

Pohja:

  • 100 g pehmeää vegaanista leivontamargariinia esim. sininen Keiju
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria tai esim. kardemummaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja tai vastaava määrä vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl kaurajuomaa

Täyte:

  • 300 g marjoja esim. punaherukka, mustikka, vadelma
  • +1 rkl perunajauhoja, jos käytät pakastemarjoja
  • 1 prk (400 g) maustamatonta soijajogurttia tai -rahkaa esim Alpro
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Instructions

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Voitele piirakkavuoka tai irtopohjavuoka (halkaisija 28 cm).
  • Sekoita keskenään pehmeä margariini ja sokerit. Sekoita keskenään vehnä- ja grahamjauhot, leivinjauhe ja mantelijauhot. Voit korvata grahamjauhot ja mantelijauheen myös vehnäjauhoilla. Lisää jauhot rasvaseokseen. Sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi joukkoon kaurajuoma. Vältä turhaa vatkaamista.
  • Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Pistele pintaan reikiä haarukalla. Anna taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Nosta vuoka uunista ja laske lämpö 175 asteesen.
  • Valmista täyte pohjan paistuessa. Sekoita soijajogurtti, sokeri, maissitärkkelys ja vaniljasokeri keskenään. Jos käytät pakastemarjoja, sekoita niiden joukkoon 1 rkl perunajauhoja. Tuoreet marjat eivät niitä tarvitse.
  • Nosta vuoka uunista. Kaada piirakkapohjalle rahkaseos, ja levitä päälle marjat. Paista piirakkaa vielä noin 20-30 minuuttia. Tarkkaile kypsyyttä paistoajan loppupuolella. Täyte hyytyy vielä jäähtyessään, joten uskalla nostaa piirakka ajoissa uunista.
  • Anna piirakan jäähtyä kokonaan, mielellään jääkaapissa yön yli, jotta täyte on kokonaan hyytynyt.

Lue myös nämä:

2 Comments

  1. Mitä tapahtuu, jos ei käytä maissitärkkelystä tai perunajauhoa? Pysyykö piirakka kasassa? Mulla ei näitä ole siis kaapissa ja siksi kyselen 🙂

    1. Perunajauhoja kannattaa lisätä, jos käytät pakastemarjoja. Ne imevät marjoista irtoavan kosteuden. Maissitärkkelys puolestaan kiinteyttää rahkatäytteen. Ilman perunajauhoja ja maissitärkkelystä täytteestä tulee vetinen eikä välttämättä jähmety

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arvioi resepti!